logoEMT3

ISO 45001:2018

Az ISO 45001 munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer (MEBIR) fenntartásának célja, hogy a követelmények teljesítésével a szervezetek a legkisebbre csökkentsék a munkatársakkal és az érdekelt felekkel kapcsolatos munkabiztonsági kockázataikat.

A legnagyobb előnye abban rejlik, hogy csökkenhet a balesetek, egészségkárosodások száma, ha a rendszert megfelelően bevezetik és működtetik.

 

A SZABVÁNY SZÜKSÉGESSÉGÉNEK OKAI

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint minden 15. másodpercben meghal egy dolgozó munkabalesetben, vagy ilyen eredetű betegségben. Az évente több mint 2,3 millió haláleset, mintegy 340 millió munkahelyi baleset és 160 millió munkahelyi megbetegedés óriási terhet ró a szervezetekre és a társadalom egészére. Ezeknek a halálozásoknak és baleseteknek jó részét meg lehetne előzni, ha a szervezetek megfelelő rendszert és folyamatokat működtetnének.

A szabvány előírja az irányítási rendszer követelményeit és egy olyan keretrendszert ad meg, amelynek megvalósításával csökkenthető az alkalmazottakat érő sérülések és egészségkárosodás kockázata. Bevezetésével a szervezetek képesek lesznek a MEB-kockázataik felmérésére és kezelésére, valamint MEB-teljesítményük növelésére.

A ISO 45001 minden szervezet számára hasznos lehet, függetlenül méretétől, tevékenységének jellegétől, továbbá előírásai beépíthetők más egészségügyi és biztonsági, pl. a dolgozói wellness és jólléti programokba is. A szabvány elősegíti a jogi megfelelést is.

 

Mire alkalmazható az ISO 45001?

A szabvány alkalmazható bármely szervezetre, amely ki kívánja küszöbölni vagy minimumra kívánja csökkenteni az alkalmazottakkal vagy egyéb érdekelt felekkel kapcsolatos MEB kockázatát, akik a tevékenységük miatt munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági veszélyeknek lehetnek kitéve.

Az ISO 45001-et fenntartó szervezeteknek egyértelmű irányítási felépítése kell legyen meghatározott hatáskörökkel és felelősséggel, világos fejlesztési célokkal, mérhető eredményekkel és strukturált megközelítéssel a kockázatok kezeléshez.

 

Mik az előnyei az ISO 45001 szerinti tanúsításnak?

  • működési költségek csökkentése a váratlan események és egészségkárosodás miatti állásidők, valamint a jogszabályi bírságok, illetve kártérítéssel kapcsolódó költségek elkerülése által,
  • jogszabályi követelményeknek való megfelelés azáltal, hogy megértik, hogy a törvényi, szabályozási és egyéb követelmények hogyan befolyásolják a szervezetet és annak vevőit,
  • kockázatkezelés fejlődése a lehetséges véletlen események egyértelmű azonosításával, valamint szabályozások, ellenőrzések és intézkedések bevezetésével.

Keresés

Gyors információ

Cégünk rendszertanúsításokkal és képzésekkel kapcsolatos szolgáltatásairól felmerülő kérdése esetén kérem hívja munkatársunkat információs vonalunkon, ahol részletes szakmai válaszokat kaphat a kérdéseire.
icon telefon3

Információs telefonszámunk:
+36-23-444-275

Figyelem!

Szabványváltoztatások az éghajlatváltozás miatt.

További információk IDE KATTINTVA olvashatóak.